download our app
  • Home
  • Uncategorized

Category: Uncategorized

Temple’s Got Talent! (Show)

Mount Temple Hall on Tuesday 8 December.

Doors: 6:45pm.

Show finishes: 9:30 pm.

Adults 10 euro, Students 5 euro.

Tickets on sale from Monday in the Mount Temple library at small and big breaks.

A great night guaranteed!

2U CSPE and Amnesty International group:  Meeting Somaia and Omamia Halawa.

On Monday 18th May we had the pleasure of welcoming Somaia and Omamia Halawa to Mount Temple. They are the sisters of Ibrahim Halawa. 2U have been researching and investigating his case in CSPE class, and the Amnesty group in the school have also taken an active interest in his plight. 2U decided to invite Ibrahim’s sisters to visit the school and talk more about his situation.

Ibrahim is an 18 year old man from Dublin. In the summer of 2013, after he completed his LeavingCert, he went to Egypt on holidays. While there he took part in a peaceful protest in Cairo. Everyone who attended the protest was arrested, including Ibrahim and his sisters. His sisters were in prison for 3 months after the arrest, but Ibrahim remains in prison in Egypt with no hope for a proper hearing and the death penalty hanging over him.

His sisters described the horrific conditions of prison in Egypt. They said 500 men would be locked up in a room similar in size to G8. Basic human requirements like water, sanitation, light and fresh air are denied. Prisoners are regularly beaten and tortured. Ibrahim has endured this for almost 2 years.

Somaia and Omamia and the rest of his family are desperate to have him released, and the sisters described the campaign to free him which is taking place. Their presentation was incredibly powerful and moved everyone who heard it. 2U plan to take action on the issue and they encourage all students to like the facebook page Free Ebraheen Halawa and to actively promote and highlight his situation. Further details are available on Amnesty International’s website.

The Free Ibrahim Hallawa badge is available from Ms Healy in G8.IMG_20150518_172228

Reminder Learning Support Meeting Tonight at 8.00pm

The Learning Support meeting will take place at 8:00pm on Wednesday 21 January in the Library
The title is:-
“Past and present students speak of getting through school, getting into third level and the university experience”
EVERYONE WELCOME AND PLEASE ENCOURAGE STUDENTS AS WELL AS PARENTS TO ATTEND.

‘My Europe’

‘My Europe’
Three students – Carol McGill –  Feargha Clear Keena – Hazel English – have won membership of the Youth Council of the Future and a trip to a Get2Gather event in Madrid from 23 to 26 April 2015 for their winning essays.
Well done to all.

Parent’s Craft Club

OLYMPUS DIGITAL CAMERAThe parents craft group met Monday 1 December to experiment with water soluble textile.

We had two types of fabrics: fully dissolvable, suitable for 2D craft or partially dissolvable, i.e. leaving enough “glue” to make 3D shapes such as bowls.

Wool, transparent fabrics, ribbons, bows, buttons etc are arranged on top of a piece of water soluble fabric and the arrangement is then covered with a second piece of fabric.

The “sandwich” is then free sewn, before the lace effect result is revealed after dissolving the fabrics.

See our photo gallery to get an idea of what we did.

Thank you to Belinda for introducing us to the technique, Aisling for coordinating the group and Susan for hosting the evening as we couldn’t get in the staff room this time.

Next meeting will provisionally be on Monday 15th December: Christmas cake icing and decorating.

If you want to take part, please contact 085 1471105

Christmas Exams: Updated version.

UPDATED Xmas Timetable 2014 latest version

Xmas Timetable.2014 Updated

Wednesday 26th November

Time

6th yr

5th yr

LCA

4th yr

3rd yr

2nd yr

1st yr

8.45-10.45

L.C.V.P.

1HR.

O2

9.45-10.45.English

O2

No Exams Français/Deutsch

1.Hr.

Gym

Maths

1.5hrs

Gym

Maths

9.30-10.30

Maths Block

11.15-1.15

English

2hrs

Gym

Biology

1.5hrs.

Gym

11.15-12.15.

Maths

O2

No Exams

History

11.15-12.15

Maths Block

Thursday 27th November

Time

6th yr

5th yr

LCA

4th yr

3rd yr

2nd yr

1st yr

8.45-10.45

9.45-10.45.Social Ed

O2

D.A.T.S.

Mt. Hall

Science

1.5hrs

Gym

English

2hrs

Gym

Geography

9.30-10.30

Maths Block

11.15-1.15

Accountancy2hrs

Gym

History

1.5hrs

Gym

11.15-12.15.Hotel and catering.

O2

D.A.T.S.

Mt. Hall

Religious Ed.

90mins.

Gym

Français / Deutsch

1.Hr.

Gym

Home Economics

11.15-12.15

Maths Block

1.45-3.45.

Gaeilge2hrs

Gym

.Maths

2hrs

Gym

Friday 28th November

Time

6th yr

5th yr

LCA

4th yr

3rd yr

2nd yr

1st yr

8.45-10.45

Biology

2hrs

Gym

Work Experience

D.A.T.S.

Mt. Hall

Technical

Graphics

2hrs.

G7.

History

1.5hrs

Gym

Science

9.30-10.30

Maths Block

11.15-1.15

Art History1.5hrs.

Gym

D.A.T.S.

Mt. Hall

Geography

1hr

Gym

Business

1.5hrs.

Gym

Gaeilge

11.15-12.15

Maths Block

1.45-3.45.

Français 1.5hrs

Deutsch. 2hrs

Gym

English

2 Hrs

Gym.

J

Monday 1st December

Time

6th yr

5th yr

LCA

4th yr

3rd yr

2nd yr

1st yr

8.45-10.45

9.45-10.45.ICT.

Computer room.

Activity /Drama Week

English

2hrs

Gym

Gaeilge

1.5hrs

Gym

Classes as Normal

But ends at 2.25pm..

11.15-1.15

Geography

90mins.

Gym

Physics

Accountancy

1.5hrs

Gym

11.15.-12.15Irish

O2.

Home Economics

90 Mins

Gym

.

1.45-3.45.

Physics

2hrs

Gym

.Français / Deutsch

1.5hrs

Gym

WoodworkProject portfolio assessment

M2.

Tuesday 2nd December

Time

6th yr

5th yr

LCA

4th yr

3rd yr

2nd yr

1st yr

8.45-10.45

.

11.15-1.15

1.45-4.15..

Wednesday 3rd December

Time

6th yr

5th yr

LCA

4th yr

3rd yr

2nd yr

1st yr

8.45-10.45

Engineering

Religious Ed.

1.5hrs..

Library

Work on Task with Teacher. Activity /Drama Week

Gaeilge

2hrs.

Gym

.Science

2hrs.

Gym

School Trip to W5 in Belfast.

11.15-1.45

Maths

H.L.2.5hrs

O.L. 2.5hrs

Gym

Applied Maths

1.5hrs.

Gym.

Business

2hrs

Gym

2nd Yr Technical Gr.

90mins.

G7

School Trip to W5 in Belfast

Thursday 4th December

Time

6th yr

5th yr

LCA

4th yr

3rd yr

2nd yr

1st yr

8.45-10.45

History

1.5hrs

Library

DCG.

2HRS.

G7

9.45-10.45.

Classes as normal but ends

1.05pm.

Activity /Drama Week

History

1.5hrs

Gym

Geography

1hrs

Gym

Classes as Normal

but ends at

1.05pm

11.15-1.15

1. Chemistry

2.Engineering

3.Home –Economics

4. Religious Ed.

Gym.

Geography

1.5hrs

Gym.

Art Practical Exam

Home Economics

1.5hrs

Gym

1.45-4.15.

.Gaeilge

2hrs H.L.

1.5hrs O.L.

Gym

MathsH.L. 2.5HRS

O.L. 2.HRS.

Gym

Religious

Ed.

Exam Classes.

Gym.

Friday 5th December

Time

6th yr

5th yr

LCA

4th yr

3rd yr

2nd yr

1st yr

8.45-10.45

L…C.V.P.

1…5HRS..

Library

1.Chemistry

2. Home. Ec

3. Business

4. Economics

Library

Work Experience

Activity /Drama Week

Art Project Session.

Mr. Keogh

Mr Bunting

Metalwork

Woodwork

1hrs

M2.

(practical exam)

Classes as Normal

but ends at

1.05pm

11.15-1.15

1.Music G112.Applied/Maths

3.Economics.

Library.

Ms. O’Connor’s Art project session.

Metalwork

1.45-3.45.

Staff Meeting.

.

Canteen Survey

As you know we changed canteen providers in September. Our new providers ‘Food for Thought’ would like some feedback on facilities and how to progress. If you  click on the link below to fill in the survey.

https://docs.google.com/forms/d/1_kwdcDCIQkPaVeGI1w7wcRs-MVIQzSmU64LWRX8zKpk/viewform?c=0&w=1&usp=mail_form_link

Vaccinations: Important information for parents.

All first years will be receiving a letter and consent form to be filled in  and returned to school by Friday 12th Sept.

The vaccinations are being done in the school on Thursday 18th September.

Click here for information on 1st year girls’ vaccinations.

20140909095945418

Click here for information on 1st year boys’ vaccinations.

20140909100105129

Click here for list of phone numbers of vaccination centres.

20140909100234592

Malahide Road, Clontarf, Dublin 3, Ireland. Email: info@mounttemple.ie | Telephone: +353-1-833-6984

a-modus-site